Såg i Corren idag att Stångåstaden vill höja hyrorna för sina hyresgäster med 2.3 % för 2013. Jag. tror. jag. spyr! Artikeln försvann snabbt som attan från Correns hemsida, vi får väl se om den dyker upp senare, men jag antar att kommentarsfält där hyresgästerna kan säga sitt är farligt. Än så länge står dom (vad jag vet) oemotsagda.
 
Varför ska vi behöva betala mer i hyra? Har Stångåstaden svårt att gå runt ekonomiskt? Ska dom satsa på underhåll i våra bostadsområden som finansieras genom hyreshöjningen? Nej. Som vanligt ska vi som hyresgäster i "allmännyttan" agera skyddsnät för resten av kommunen. Kommunens budget läcker som ett såll och det är vi hyresgäster som måste täppa till dessa hål, att finansiera verksamheterna som uppenbarligen är grovt underfinansierade på annat sätt verkar enligt borgarkommunen Linköping en otänkbarhet. Det vore ju HELT SJUKT!!! SÅ KAN MAN JU INTE GÖRA! Så skulle det säkert låta ifall någon ens tänkte tanken i närheten av kommunhuset.
 
 
I det pressmeddelande som Stångåstaden skickat ut anges ökade kostnader för drift och värme, samt den något blygsamma posten "fortsatt underhållsarbete" som ett skäl för hyreshöjningen. Har man alltså svårt att tackla dessa ökade kostnader med de nuvarande intäkter man har? Givetvis är det inte så. Stångåstaden gick förra året med en vinst på 137 miljoner kr, vilket motsvarar en vinst på ca 7365 kr/lägenhet(!) (beräknat på förra årets vinst, 137 miljoner, och de uppgifter Stångåstaden själva lämnar om sitt lägenhetsbestånd här).
 

År 2012 höjdes hyran för Stångåstadens hyresgäster med 2.1 %
, även då var ökade kostnader för drift och uppvärmning samt ökat underhåll av lägenheterna. Stångåstaden har ambitioner att minska energianvändningen med 25 % till år 2025, en miljöambition jag visserligen tycker är beundransvärd, men borde inte denna minskade energianvändning betala sig själv? Minskad energianvändning innebär på lång sikt självklart även minskade energikostnader. Att man för att finansiera detta behövde en hyreshöjning är ren och skär lögn, speciellt om man har föregående års vinst i åtanke.
 
Att underhåll av bostäder skulle vara ett motiv för hyreshöjningen är också ett dåligt argument, dels för att man skulle kunna använda bolagets årliga miljonvinster för att täcka dessa underhållskostnader, men även för att Stångåstaden har ett system som bygger på att hyresgäster kan välja att avstå att fräscha upp sina lägenheter (och få en sk. HLU-rabatt på hyran - ju lägre standard du har i lägenheten desto större hyresrabatt får du). Självklart fungerar detta system åt två håll, avstår du från underhåll så får du en hyresrabatt, väljer du att genomföra underhåll får du istället ett påslag på hyran varje månad. Detta hyrespåslag gäller inte enbart tills kostnaden för underhållet är avbetalt, det är ett permanent påslag som följer med lägeneheten oavsett om hyresgästerna som hyr byts ut. Självklart är det svårt att som ny hyresgäst välja bort den gamla hyresgästens tapeter - ifall du inte tapetserar om och då får ytterligare ett hyrespåslag för ännu mer "standardhöjning". Men det är inte bara underhåll som omfattas av systemet, även tillval som föregående hyresgäster gjort (diskmaskin, tvättmaskin etc) ses som en standardhöjande åtgärd vilken du är tvungen att betala varje månad.
 
 
 
I exemplet ovan ser vi hur mycket en installation av diskmaskin skulle kosta hyresgästerna över tid. Efter 10 år med diskmaskin installerad av Stångåstaden har den kostat hyresgästerna 18480 kr (avser vald modell), detta motsvarar 2.8 diskmaskiner från en vitvarukedja inklusive kostnader för frakt och installation. Det är inte svårt att förstå att Stångåstaden på detta sätt tjänar stora summor på sina hyresgästers tillval och "standardhöjningar". Var fjärde hyresgäst i landet medger att de gjort tillval till sina lägenheter. Men för Stångåstadens hyresgäster innebär inte ens de hutlösa priserna på tillvalen att hyresgästen äger vitvaror och liknande  - även om de sedan länge är "avbetalda". Även ofrivilligt underhåll, så som utbytta låssystem i trapphus etc, kan innebära hyreshöjningar för hyresgästerna. Frågan är vilket underhåll som faktiskt ska bekostas med denna höjning - som inte ryms inom den enorma vinstmarginal bolaget bevisligen har.
 
 
Och vore det inte märkligt ifall Stångåstaden är (antagligen det enda) företag som inte får låna till investeringar. Hela vår ekonomi bygger ju på ett system där alla skuldsätter sig till tänderna, och där företag inte ens behöver kapital för att investera. Det räcker med att kunna låna och försäkra banken om att man kan betala tillbaka. Och kreditvärdighet är väl någonting som ett företag med miljonvinster måste ha. Både underhållskostnader, kostnader för ny energiteknik samt kostnader för nybyggnation är väl typiska investeringar som vilket annat företag som helst skulle låna för att finansiera. Ett företag sparar inte för att investera. Ett företag investerar för att spara in på kostnader eller expandera verksamheten. Stångåstaden har antingen inte förstått detta (sääääkert) eller så spelar dom dumma, för att vi hyresgäster inte ska bli förbannade när hyran höjs år efter år utan att det egentligen finns goda skäl. Jag hoppas att Hyresgästföreningen sätter ner foten ordentligt denna gång.
 
/Så jävla arg
 
 
Hyra, Hyresgästföreningen, Linköping, Stångåstaden,

Kommentera

Publiceras ej